Navigate Up
Sign In
Skip Navigation LinksPortal

Laborator Radiologie și Imagistică Medicală

Home
 

 Servicii medicale

 

 

Laboratorul de Radiologie - Imagistica Medicala din structura Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj beneficiaza din anul 2001, de aparatura de specialitate de ultima ora si de inalta performanta.
Aparatura este deservita de un personal medical superior supercalificat, precum si de tehnicieni medicali, absolventi ai primului Colegiu de Radiologie si Imagistica Medicala infiintat in Romania, in cadrul UMF “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca.
Intregul colectiv al clinicii de radio-imagistica, personalul medical superior si mediu, in afara atributiilor de asistenta medicala a pacientilor, internati sau ambulatori, mai desfasoara si o importanta activitate de invatamant si cercetare, pentru a asigura o continuitate in ceea ce este si ceea ce va fi. Acest obiectiv caracterizeaza aproape toate serviciile de radiologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj.

Aparatul MULTIX - Siemens
permite efectuarea de radiografii in ortostatism, in clinostatism si in decubit lateral cu raza orizontala pentru cele mai diverse afectiuni ale aparatului respirator, cardio-vascular, digestiv, renal, osteo-articular, afectiuni inclusiv acute, venite in urgenta, predominand, din acest punct de vedere, traumatismele osteo-articulare si abdomenul acut. Cliseele radiologice developate cu developeza automata sunt de foarte buna calitate, putand fi arhivate in serviciul respectiv.

Aparatul TELEDIAGNOST - Philips
cu masa telecomandata digitala de fluoroscopie (imagine radioscopica pe monitor) si radiografii generale. Este un aparat ultraperformant, care permite investigatii radioscopice si radiografice ale intregului corp uman suferind de diverse afectiuni acute sau cronice, avand un singur tub generator de radiatii X. Examinarile se pot face prin mobilitatea stativului de la pozitia in picioare, pana la pozitia culcat si cu capul in jos.
Examinarile radioscopice si radiografice ale aparatului pulmonar, cardio-vascular, digestiv, osteoarticular sunt cele mai frecvent utilizate in practica medicala.
Aceste imagini se pot inregistra pe filme speciale sau pe CD-uri, pentru a fi date pacientului si/sau arhivate.

DDR MULTISYSTEM - Swissray
este o instalatie digitala de radiografii generale. Se fac radiografii care apar pe monitorul TV in orice tip de afectiune, mai ales osteo-articulare, pulmonare, cardiovasculare, digestive, renale, etc., imagini digitale care se pot prelucra pe monitor. Inregistrarea acestor imagini se face de asemenea pe filme speciale sau pe CD-uri.

 

 

Ecograf VOLUSON 530D - Medison Kretz
este un aparat ultraperformant care permite efectuarea de examinari ecografice abdominale, endocavitare si a partilor moi (tiroida, glande salivare, ochi, testicul, tesuturi moi superficiale, sold la copii pentru diagnosticul displaziei de sold, sistem musculo-articular si encefal prin abord trasnfontanelar la copii), in modul bidimensional, in modul M, explorarea prin tehnicile Doppler (color, power si pulsat), precum si examinarea tridimensionala.
Imaginile obtinute pot fi inregistrate in format electronic pentru a fi date pacientului si/sau arhivate.

 

Ecograf SonoAce 8800 - Medison Kretz
este un aparat performant, dotat cu transductoare pentru explorarea abdomenului, a partilor moi (tiroida, glande salivare, ochi, testicul, tesuturi moi superficiale, sold la copii pentru diangosticul displaziei de sold, sistem musculo-articular si encefal prin abord transfontanelar la copii), a cordului si pentru examinari endocavitare, in modurile: bidimensional, tridimesnional, modul M si tehnicile Doppler (color, power si pulsat).
Imaginile obtinute pot fi inregistrate in format electronic pentru a fi date pacientului si/sau arhivate.

Ecograf SonoAce PICO - Medison Kretz
este dotat cu transductoare cu frecventa reglabila, permitand atat explorarea partilor moi, cat si a abdomenului. Aparatul este utilizat in special pentru examinarea ultrasonografica a glandei mamare si a regiunilor axilare, fiind posibile examinarile in scara gri, cat si Doppler (color, power si pulsat), pentru aprecierea vascularizatiei de la nivelul zonelor explorate. Ecografia mamara este metoda imagistica de prima intentie utilizata pentru explorarea glandei mamare la femeile tinere. De asemenea, ultrasonografia mamara este utila in cazul detectarii unor leziuni suspecte la examenul mamografic si permite ghidarea unor tehnici interventioanle, cum sunt punctiile percutane (citologice si histologice) si reperajele preoperatorii.
Imaginile obtinute pot fi inregistrate in format electronic sau pot fi imprimate pe hartie termosensibila, pentru a fi date pacientului si/sau arhivate.

Senographe DMR - General Electric Medical Systems
este un aparat ultraperformant care permite efectuarea de mamografii in mai multe incidente. Filmele mamografice obtinute sunt de cea mai buna calitate. Aparatul este dotat cu sistem de ghidare stereotactica:

STEREOTIX 2 - General Electric Medical Systems
care permite efectuarea unor tehnici diagnostice speciale (punctii percutane si reperaje preoperatorii).

 

Computer tomograful cu achizitie spirala SELECT - Picker
este un aparat ultraperformant care permite examinarea corpului uman prin sectiuni seriate sau continue de la cap, torace, trunchi, pana la membrele inferioare, in functie de protocolul selectionat pentru afectiunea respectiva. Permite, de asemenea, si reconstructia 3D, arhivarea si inregistrarea pe filme speciale. Examinarile se pot face nativ sau cu injectarea unei substante de contrast iodate, cu ajutorul unei seringi automate.
Tomografia computerizata, ca si celelalte tehnici de explorare imagistice bazate pe aparatura electronica sau electrotehnica, a evoluat in progresie geometrica, incat daca pana nu de mult vorbeam de prioritatea ei in explorarea encefalului, craniului osos, plamanului, tubului digestiv sau aparatului osteoarticular, azi incepem sa examinam si aparatul cardio-vascular, inclusiv circulatia sanguina prin tomografie computerizata.

Instalatia de reproducere a imaginilor pe film radiologic cu prelucrare uscata (termica) DRYSTAR 3000 - Agfa
reprezinta o achizitie moderna, care nu necesita camera obscura, developare umeda, etc, imaginile obtinute pe astfel de clisee radiografice fiind net superioare calitativ, inclusiv putand fi reproduse ori de cate ori este nevoie de pe CD-ul arhivat.
Aceasta instalatie este conectata la aparatele anterior mentionate, deci la distanta de TELEDIAGNOST, SWISSRAY, TOMOGRAFIE COMPUTERIZATA si REZONANTA MAGNETICA.

Tot pachetul de aparatura ultraperformanta radio-imagistica este legata prin cablu cu fibra optica de Statia de post procesare a imaginilor digitale EASY VISION - Philips, care permite acest proces de postprocesare calitativa si analiza in detaliu a imaginilor radio-imagistice de la toate aparatele conectate la acest sistem.